piątek, 28 sierpnia 2015

Pieczona Owsianka Proteinowa

Dziś w wyniku leniwego poranka końca lata, napadła mnie niespotykana u mnie inwencja kulinarna :) W efekcie, oprócz zerwania ze śniadaniową rutyną, dom rodzinny, w którym odpoczywam, wypełnił się śliwkowym zapachem jesieni.


Owsianka pieczona nie smakuje już jak owsianka. Bardziej jak ciastka owsiane, jest chrupiąca, można ją pokroić czy połamać w ciasteczka, lub podziubać, dzięki czemu będzie miała formę a'la granola. Mi jeszcze bardziej posmakowała polana niewielką ilością jogurtu naturalnego. 
Śliwki w tym przepisie odgrywają kluczową rolę - lekko kwaskawe fajnie przełamują smaki. 

Przepis 


Składniki: 


3 łyżki płatków owsianych górskich *
2 - 3 łyżki otrębów *
1 miarka odżywki białkowej czekoladowej (może być inny smak) **
1 - 2 łyżki siemienia lnianego 
1 łyżka pestek słonecznika 
1 łyżka pestek dyni do posypania na wierzch (wypróbuj też płatki migdałów, ja akurat nie miałam)
2 świeże śliwki pokrojone w kostkę
1/2 niedużego jabłka - startego 
1 jajko (lub 2 białka)
cynamon

*W zależności od Waszych zapasów, może być jedno albo drugie. 
** Jeśli nie posiadasz, posłodź owsiankę stewią lub miodem.. Czuję, że z miodem byłaby pyszna! 

W naczyniu żaroodpornym wymieszaj dokładnie płatki, otręby, pestki słonecznika, cynamon, siemię lniane oraz odżywkę. W oddzielnym naczyniu rozmieszaj jajko. Dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj, by wszędzie dotarło. Dodaj pokrojone śliwki i starte jabłko. Drugą połowę jabłka możesz też pokroić w kostkę :) Wymieszaj. Wygładź masę, posyp pestkami dyni. 
Piecz 30 minut w 180 stopniach. 

Smacznego :) 

3 komentarze:

Przemyślenia? Podziel się! Pytania? Śmiało!