niedziela, 15 grudnia 2013

Czym posłodzić herbatę, czyli zamienniki cukru

Cukier biały

1 łyżeczka cukru to około 6 g.
Zawiera ona:
-24,30 kcal
-węglowodany: 6 g
Wiemy wszyscy, że cukier to sama trucizna, w dodatku kaloryczna. Jeśli więc nie potrafisz się obejść bez słodkiego smaku herbaty, czym ją posłodzić?



1 Miód

1 łyżeczka miodu (12 g)
-39 kcal,
-węglowodany: 9,5 g

Miód ma właściwości prozdrowotne i przeciwbakteryjne.Zawiera: witaminy, składniki mineralne, kwasy organiczne, enzymy, olejki eteryczne.
Zawiera cholinę- działa ochronnie na wątrobę, oraz acetylocholinę –obniża ciśnienie krwi. 
Miód dodajemy do ciepłej, ale nie gorącej wody, ponieważ jego cenne składniki giną w temperaturze ponad 40C.
Jeśli miód po jakimś czasie się scukrza, to znak, że jest prawdziwy !

2  Stewia

Słodzik stewia w tabletkach :
1 tabletka (0,05 g) ;
-0,07 kcal
- węglowodany : 0,02g

Stewia to roślina o bardzo słodkich liściach. Obniża poziom glukozy we krwi, ciśnienie tętnicze oraz wzmacnia serce.
Do herbaty można dodawać świeże lub suszone liście albo posłużyć się gotowymi słodzikami w proszku lub tabletkach.
  
3)  Syrop z agawy

1 łyżeczka (8 g) :
25 kcal
Węglowodany : 6,1 g

Syrop ten produkowany jest z kaktusa.
Charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym niż miód, a przy tym jest słodszy. 

4) Ksylitol

1 łyżeczka (7g)
17 kcal
Węglowodany : 7 g

Ksylitol to cukier pozyskiwany najczęściej z brzozy. Jest równie słodki, jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% mniej kalorii. W przeciwieństwie do pozostałych substancji słodzących wywołuje w organizmie odczyn zasadowy, a nie kwasowy
 Nadaje się również do sosów, sałatek i gorących dań.



Musimy pamiętać, że wszystkie cukry proste są kaloryczne, ale warto dostarczać je na śniadanie i po treningu.  

Najlepiej jest zrezygnować z cukru zupełnie. Wbrew pozorom łatwo jest przyzwyczaić swoje kubki smakowe do zmian. Spróbuj nie słodzić herbaty i kawy przez tydzień. Ja sama kiedyś nie lubiłam kawy bez cukru, teraz nie smakuje mi słodzona i nie wyobrażam sobie wrócić do starego nawyku. Gorzka herbata przestaje być taka gorzka po dodaniu cytryny J Jeśli jednak nie potrafisz lub nie chcesz zrezygnować ze słodkiej herbaty, lepiej odstaw cukier, który szkodzi Twemu organizmowi i zastąp go zdrowszymi zamiennikami. 

-Domi


2 komentarze:

  1. Ja zawsze dodaję do herbatki konfiturę z żurawiny albo z malin :) Pyszotka, no i odporność się poprawia. Ale podoba mi się także pomysł z miodem :)
    Powodzenia w prowadzeniu bloga, zapowiada się b.dobrze ! :)
    Osobiście prosiłabym więcej postów nt. techniki wykonywania ćwiczeń :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) W takim razie następny post będzie na temat techniki :)

      Usuń

Przemyślenia? Podziel się! Pytania? Śmiało!